Skip to main content

Parket schuren en lakken, oliën of waxen

Een houten vloer is een heel duurzame vloer. Na het schuren en behandelen van de vloer is hij weer als nieuw. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden met betrekking tot úw vloer.

Als u het nodig is komen wij bij u thuis de situatie bekijken. U ontvangt dan direct een offerte. Maak direct een afspraak via 0316 – 342 974 of info@parketwinkel-zevenaar.nl.

Offerte aanvragen Voorbeelden bekijken

Waarom uw houten parketvloer schuren en lakken, oliën of waxen?

Een houten vloer wordt om meerdere redenen geschuurd en opnieuw behandeld. De meest voorkomende redenen:

 • De vloer is niet overal meer zo mooi door intensief gebruik
 • De vloer heeft diepe krassen en dutten
 • Delen van de vloer kunnen ontkleurd zijn door jarenlang daglicht of meubels die op dezelfde plaats staan
 • Beschadiging van de vloer, bijvoorbeeld door brand- en waterschade
 • De kleur en uitstraling van de vloer is niet meer zoals gewenst

Kortom, is uw vloer toe aan een flinke opknapbeurt? Dan is schuren en opnieuw lakken, oliën of waxen de uitkomst.

Uw houten vloer schuren: wanneer is het nodig?

Goed gelegd en onderhouden traditioneel parket kan meer dan 100 jaar mooi blijven.

Gemiddeld eens in de 10 jaar is het nodig uw parketvloer te schuren en opnieuw te behandelen. Als de vloer goed onderhouden is en de juiste schoonmaakmiddelen zijn gebruikt, is het niet nodig de vloer te schuren als deze nog geen 10 jaar oud is. De behandelde laag slijt niet snel. Alleen als de vloer erg beschadigd is of als u de vloer een andere uitstraling wilt geven, dan is schuren eerder nodig.

Hoe vaak kan een houten vloer geschuurd en behandeld worden?

Een massieve vloer kan vaker geschuurd en gelakt worden dan een plank die alleen een toplaag heeft.

Dit laatste geldt voor lamelparket of de houten vloeren bij vloerverwarming. Bij iedere schuurbeurt wordt namelijk een stukje afgeschuurd.

Sommige vloeren kunnen daarom slechts 1 of 2 keer geschuurd worden, massieve vloeren veel vaker.

Is mijn parket geschikt om te laten schuren en opnieuw kleuren?

Schuren en (opnieuw) kleuren is mogelijk bij vrijwel alle houten vloeren.

Zo kunt u:

Let op dat bij verouderd pakket een deel van de verouderde uitstraling verloren gaat. 

Heeft u uw vloer al meerdere malen laten schuren en lakken? Dan is het afhankelijk van de dikte van de toplaag of schuren nog een keer mogelijk is. Wij kunnen de situatie goed voor u beoordelen en u informeren over de mogelijkheden voor schuren en kleuren. Mocht renovatie echt niet meer mogelijk zijn, dan kunnen wij u helpen bij uw keuze voor een nieuwe vloer.


Onderhoud voorkomt vroegtijdig schuren en lakken

Met goed onderhoud voorkomt u dat vroegtijdig schuren nodig is. Het overgrote deel van de houten vloeren zijn tegenwoordig geolied. Daarbij is het belangrijk geen schoonmaakmiddelen te gebruiken, alleen water. Schoonmaakmiddelen en zepen tasten de beschermende laag aan. Daardoor wordt de vloer veel bevattelijker voor vuil en vocht, en kan de vloer beschadigd raken en haar mooie uitstraling verliezen.

Alleen eens in zoveel tijd is een andere behandeling nodig om de beschermlaag weer even te voeden. Dit door de vloer te dweilen met een (bij de vloer horende) reiniger en een voedend onderhoudsmiddel.

Zijn er tussentijds toch vet- of vochtplekken zichtbaar? Ook daarvoor zijn er goede onderhoudsmiddelen op de markt. Parketwinkel Zevenaar heeft een ruim assortiment schoonmaak- en onderhoudsmiddelen, waarmee u ook na het schuren en kleuren ervoor zorgt dat uw vloer er als nieuw uit blijft zien. Vraag gerust advies over welk middel voor uw vloer het beste werkt.

Lees meer over het onderhoud van uw houten vloer >

Groot onderhoud in plaats van schuren en lakken

Veel bezitters van houten vloeren denken dat alleen schuren en opnieuw behandelen hun vloer herstelt, maar renovatie door groot onderhoud kan ook hetzelfde resultaat hebben. Alleen bij diepe krassen of een gelakte vloer is schuren de enige oplossing.

In veel gevallen is het namelijk nog helemaal niet nodig de vloer te schuren. Bij een geoliede vloer of een vloer voorzien van hardwax volstaat in veel gevallen een tussentijdse grote onderhoudsbeurt. Met een grote onderhoudsbeurt wordt de vloer machinaal flink geboend en voorzien van een nieuwe beschermende laag. Dit kan prima toegepast worden als de vloer minder mooi is geworden door verkleuring van daglicht. Ook andere vlekken en verkleuringen door vetten en vocht worden opgelost.

Groot onderhoud bevelen we u aan als de vloer zo’n 5 jaar oud is. De vloer wordt dan compleet voor u gereinigd en de beschermende laag wordt opnieuw aangebracht.


Schuren en lakken parketvloer bij waterschade of brandplekken

Is er waterschade ontstaan aan de houten vloer of heeft u brandschade? Bij Parketwinkel Zevenaar bent u aan het juiste adres om uw vloer te laten repareren. Bij flinke waterschade, zoals veroorzaakt door een kapotte vaatwasser bijvoorbeeld, zal in veel gevallen de vloer geschuurd en opnieuw behandeld moeten worden. Aangetaste planken zullen we vervangen.

Grote kans overigens dat de schade vergoed wordt door uw verzekering. Wij helpen u graag daarbij.

Houten vloer oliën, lakken of waxen

Er zijn verschillende manieren om uw vloer te behandelen. Elke behandelmethode heeft zijn voor- en nadelen. Is uw vloer helemaal geschuurd, dan kan er ook voor een andere behandeling gekozen worden.

De meeste vloeren tegenwoordig zijn geolied. Dat is de behandeling die wij ook vaak adviseren. Daarnaast zijn er ook lakken (Skylt) die een hele mooie natuurlijke look geven, zonder dat het de glans heeft van normale lak. Olie en deze Skylt-lak is wat het tegenwoordig meeste toegepast wordt.

Kom naar onze showroom voor persoonlijk advies en het bekijken van de verschillende voorbeeldvloeren.

parket schuren en lakken

Waar moet u rekening mee houden als u uw vloer laat schuren en lakken?

In het kort moet u rekening houden met:

 • Het leegmaken van de ruimte
 • 1 tot 2 dagen voor het schuren
 • 1 tot 2 dagen voor het behandelen van de vloer
 • De droogtijd

Als uw vloer geschuurd en gelakt of geolied moet worden moet de vloer vrij zijn. Dat betekent dat alle meubels uit de ruimte verwijderd moeten worden. Dat is de reden dat vaak bij een verhuizing ervoor wordt gekozen de vloer te laten schuren en lakken, olien of waxen. Mocht het niet lukken de meubels uit de ruimte te verwijderen, kan het ook in delen. U plaatst alle meubels aan 1 zijde van de ruimte en als de ene zijde klaar is, kan de andere zijde aangepakt worden. Dit kost wel veel meer tijd, omdat we hierdoor vaker terug moeten komen.

Afhankelijk van de oppervlakte wordt de vloer geschuurd in 1 of 2 dagen. Gemiddeld kunnen we per dag 40m2 aanpakken. De oppervlakte is afhankelijk van de houtsoort, de vellingranden en het formaat van de planken.

Ditzelfde geldt voor het opnieuw behandelen van uw vloer. Ook hiervoor zijn 1 of 2 dagen benodigd, afhankelijk van de oppervlakte en het soort parket.

Tot slot heeft de olie, wax of lak tijd nodig om uit te harden. 24 uur na de behandeling kan de vloer weer belopen worden en de meubels weer voorzichtig op hun plaats worden gezet.

In totaal kost het schuren en lakken, oliën of waxen van de vloer dus tussen de 3 en 5 dagen.

Wat kost een houten vloer laten schuren en lakken, oliën of waxen?

De kosten van het laten schuren en opnieuw behandelen van de vloer is van verschillende factoren afhankelijk:

Wilt u weten wat het kost om uw vloer te laten schuren en deze opnieuw te laten behandelen? Neem dan contact met ons op of kom naar de winkel, dan kunnen we u voorzien van een passende prijsopgave.

Waarom uw parket laten schuren en lakken door Parketwinkel Zevenaar?

U kunt het schuren en kleuren van een houten vloer het beste overlaten aan een parketspecialist. Zo weet u zeker dat de vloer zo efficiënt mogelijk wordt ontdaan van de oude laklaag of kleurolie, zonder dat deze te ver wordt afgeschuurd.

Uw vloer laat u schuren en lakken door Parketwinkel Zevenaar:

 • Als u gegarandeerd een goed resultaat wilt – Parketwinkel Zevenaar is niet voor niets al 15 jaar dé Parketwinkel uit de regio Zevenaar, Arnhem en de Achterhoek.
 • Voor de beste kwaliteit – Parketwinkel Zevenaar heeft eigen parketteurs in dienst die veel ervaring hebben met alle soorten vloeren.
 • Alle benodigde machines en materialen zijn aanwezig om uw vloer weer als nieuw te maken.

Maak direct een afspraak via 0316 – 342 974 of mail naar info@parketwinkel-zevenaar.nl. Natuurlijk zien we u ook graag in de winkel.