Skip to main content

Parket onderhoud: uw houten vloer schoonmaken en reinigen

De levensduur en het behoud van de prachtige uitstraling van uw vloer heeft u grotendeels zelf in de hand. Daarom is het van belang de onderhoudsinstructies van uw vloer goed op te volgen.

Parketwinkel Zevenaar heeft alle onderhoudsmiddelen in huis waarmee u uw vloer kunt onderhouden en deze jarenlang als nieuw kunt houden. Bezoek onze winkel voor de verschillende onderhoudsmiddelen of als u advies nodig heeft over het onderhoud van uw vloer.

Offerte aanvragen

Onderhoud van verschillende soorten houten vloeren

Of u nu een eikenhouten vloer heeft of een ander soort hout. Iedere houtsoort, of eigenlijk iedere behandelwijze, heeft zijn eigen vorm van onderhoud nodig.

Parketwinkel Zevenaar heeft een breed assortiment aan onderhoudsproducten:

 • Voor geoliede vloeren
 • Voor gelakte vloeren
 • Voor boenwas-vloeren
 • Voor vloeren voorzien van een laklaag

Merken onderhoudsproducten

De volgende merken hebben wij volop op voorraad in onze winkel:

 • Voor de geoliede vloer: Monocoat
 • Voor de hardwax vloer: Osmo en Floorservice
 • Voor de gelakte vloer: Leco en Skylt
 • Voor de boenwas vloer: diverse reinigers, removers, vloeibare onderhoudswas en vaste was

Voor iedere vloer hebben we de producten in huis waarmee u uw vloer kunt onderhouden. Op zoek naar een specifiek (ouder) merk voor uw vloer? Of weet u niet zo goed hoe u uw vloer moet onderhouden? Wij helpen u graag met advies en de juiste producten.

parket onderhoud

Uw vloer onderhouden met een goed binnenklimaat

Welke houten vloer u ook heeft, voor iedere houten vloer geldt dat het klimaat van de vloer van grote invloed is op de conditie van de vloer.

Zo kunt er allereerst voor zorgen dat de luchtvochtigheid van de omgeving van de vloer goed is. Dit kunt u doen door de luchtvochtigheid te meten en actie te ondernemen als de luchtvochtigheid te hoog of te laag wordt.

Bij een luchtvochtigheid van meer dan 65% kunt u de ruimte ventileren door de ramen open te zetten en de vloer te verwarmen als u vloerverwarming heeft.

Is de luchtvochtigheid lager dan 40%, dan kunt u gebruik maken van een luchtbevochtiger of op de ouderwetse manier een bakje water op de radiator plaatsen.

Naast een ideale luchtvochtigheid van 55 tot 65% is een binnentemperatuur van 20 graden ideaal voor de vloer.

Algemene onderhoudsadviezen voor uw houten vloer

Zoveel mogelijk droog reinigen

Een houten vloer is een natuurproduct dat reageert op vocht. Daarom geldt voor iedere houten vloer dat u in het dagelijks gebruik de vloer het beste gewoon kunt stofzuigen. En wanneer het echt nodig is met een vochtige dweil de vloer schoonmaakt.

Zand en vuil werken als schuurpapier op uw houten vloer. Daarom is regelmatig stofzuigen of het gebruik van een wisser belangrijk. Denk ook aan het plaatsen van goede inloopmatten, zodat vuil en vocht niet steeds op de vloer komen.

Groot onderhoud na zo’n 5 jaar

Voor geoliede en wasvloeren geldt dat het beschermende vermogen van de afwerklaag langzaam kan verminderen. Daarom adviseren we om na 5 jaar een grote onderhoudsbeurt voor uw houten vloer te laten uitvoeren.
Deze onderhoudsbeurt kunt u eventueel ook zelf doen met behulp van een boen- of polijstmachine en de onderhoudsolie.

Na zo’n 10 jaar is uw vloer toe aan een nieuwe afwerklaag. Daarvoor dient uw vloer geschuurd en opnieuw geolied (of gelakt) te worden.

Gebruik viltjes

Ook het schuiven van meubels kan uw vloer beschadigen. Gebruik onder meubilair vilt en dopjes om krassen te voorkomen. En heeft u planten op de vloer staan? Zorg er dan altijd voor dat de pot niet rechtstreeks in contact staat met de vloer. Potten kunnen poreus zijn, waardoor ongemerkt vocht in de vloer kan trekken en dit vlekken kan veroorzaken.

Gebruik geen schoonmaakmiddelen die niet zijn voorgeschreven

Als u gebruikmaakt van reguliere zepen of schoonmaakmiddelen, die niet specifiek bedoeld zijn voor uw vloer, kunt u de beschermende laag aantasten. Het gevolg is juist dat vuil uw vloer in kan trekken. Daardoor krijgt u de vloer niet meer schoon. In het ergste geval gaat uw vloer echt stuk en scheurt of versplintert hij. Gebruik dan ook nooit middelen als groene zeep, allesreiniger, ammonia, azijn of andere agressieve reinigingsmiddelen zoals chloor en terpentine.

Daarom is het zo belangrijk dat u de onderhoudsadviezen van uw behandelde vloer opvolgt. Voor iedere vloer zijn er bijbehorende producten die voorkomen dat de vloer schade oploopt.

Onderhoud en schoonmaken van uw geoliede vloer met Monocoat producten

 • Rubio Monocoat Soap
 • Rubio Monocoat Limespot remover
 • Rubio Monocoat Grease remover
 • Rubio Monocoat Tannin remover
 • Rubio Monocoat Refresh Eco
parket onderhoud

Rubio Monocoat Soap

Een zeep voor het reinigen van uw vloer (eens in de 1 of 2 weken). Gebruik 50 ml op 10 liter water. Gebruik echt niet meer dan dat. Als u teveel gebruikt kan uw vloer plakkerig worden en het vuil zich juist hieraan hechten.

Rubio Monocoat Limespot remover

Voor het verwijderen van hardnekkige vlekken en kalkplekken. Daarna het stukje vloer behandelen met de refresh spray of olie.

Rubio Monocoat Grease remover

Voor het verwijderen van vetvlekken. Daarna het vloerdeel behandelen met de refresh spray of olie.

Rubio Monocoat Tannin remover

Voor het verwijderen van paarsachtige of donkere vlekken die kunnen ontstaan door een chemische reactie met metaal. Ook hiervoor geldt dat de vlekken gesprayd kunnen worden en daarna het vloerdeel behandeld moet worden met olie of de refresh spray.

Rubio Monocoat Refresh Eco

Een kleurloze spray die opnieuw bescherming biedt aan de vloer en de kleur verlevendigt. Deze kan steeds worden toegepast als het uiterlijk of de bescherming van de vloer flink opgefrist moeten worden. De spray kan heel goed plaatselijk gebruikt worden op plekken die intensiever worden gebruikt of waar hardnekkige vlekken zijn verwijderd.

Na het sprayen in het belangrijk dat de spray goed uitgewreven wordt en deze daarna goed opdroogt (minimaal 1 uur niet belopen en goed ventileren).

Rubio Monocoat 2 componenten olie

Deze olie heeft u nodig voor een grote onderhoudsbeurt of renovatie van uw houten vloer. Met ongeveer 350ml kan een oppervlakte van ongeveer 50m2 opnieuw in de olie worden gezet.

De vloer dient eerst grondig gereinigd te worden met een boenmachine. Daarna kunt u een nieuwe laag olie aanbrengen.

De 2 componenten olie is een stuk sneller droog dan haar voorganger die maar 1 component bevatte. Daardoor is de tijd die u moet wachten voordat u de vloer weer kunt belopen verkort van 24 uur naar 8 tot 12 uur. Heeft u een vloer die is behandeld met de oude olie, die geen 2 componenten bevatte? Dan kunt u gerust het 2 componenten product daar overheen gebruiken.


We adviseren u eens in de 5 jaar de vloer te polijsten en een nieuwe laag olie aan te brengen. Dit groot onderhoud van uw vloer kunt u overlaten aan Parketwinkel Zevenaar. Mocht u toch graag zelf de vloer willen polijsten en deze in de olie willen zetten, dan kunt u bij ons een boenmachine huren en de olie aanschaffen.

Heeft u echter beschadigingen aan de vloer, is deze ouder dan 10 jaar of wilt u wisselen van kleur? Dan kunt u uw vloer opnieuw laten schuren en in de olie laten zetten door Parketwinkel Zevenaar.

Wilt u meer weten over het onderhoud van uw geoliede vloer met Rubio Monocoat? Download de onderhoudsadviezen of neem contact met ons op.


parket onderhoud

Onderhoud en schoonmaken van uw gelakte vloer met Skylt

Ook voor uw vloer gelakt met Skylt lak kunt u stof en vuil verwijderen met de stofzuiger en als dit nodig is vochtig schoonmaken.

Verder heeft u de volgende mogelijkheden met Skylt:

 • Reinigen met Skylt Conditioner
 • Reinigen met Skylt spray & wipe conditioner
 • Skylt lak opnieuw aanbrengen

Reinigen met Skylt Conditioner

Bij iedere dweilbeurt dient u 100 tot 200 ml Conditioner toe te voegen op een emmer van 5 tot 6 liter water. Pas de hoeveelheid Skylt Conditioner aan op de mate van vervuiling van uw vloer.  Let op dat u vochtig reinigt en niet te nat.

Het voordeel van de Skylt Conditioner is dat deze geen zeepresten achterlaat, waardoor het mooie matte Skylt-effect van uw vloer optimaal behouden blijft.

Reinigen met Skylt spray & wipe conditioner

Hoeft u niet de gehele vloer te dweilen, maar bijvoorbeeld alleen bij de eettafel, dan kunt u ook gebruikmaken van de spray&wipe conditioner. Deze sprayt u eerst op het te reinigen oppervlakte. Daarna kunt u de vloer vochtig afnemen.

Skylt lak opnieuw aanbrengen

Een vloer behandeld met Skylt lak heeft tussentijds verder weinig onderhoud nodig. Als de laklaag niet meer mooi is, is een geheel nieuwe laklaag nodig. Daarvoor moet de houten vloer opgeschuurd en opnieuw gelakt worden. Dit kunt u het beste overlaten aan parketwinkel Zevenaar.

Wilt u meer weten over het onderhoud van uw met Skylt gelakte vloer? Download de onderhoudsadviezen van Skylt of neem contact met ons op.


Onderhoud van uw hardwaxvloer met Floorservice

Ook voor de hardwaxvloer geldt dat u dagelijkse reiniging gewoon met de stofzuiger kunt doen. Bij vastzittend vuil kunt u de Floorservice Parketreiniger gebruiken.

Floorservice Parketreiniger

Gebruik 100ml Floorservice Parketreiniger op ongeveer 10 liter water. Daarmee kunt u de vloer dweilen. Laat de vloer goed drogen voordat u er weer over loopt.

Floorservice Onderhoudsolie

Een hardwaxvloer moet regelmatig opnieuw in de onderhoudsolie gezet worden. Bij normaal gebruik van een vloer is dit 1x per jaar. Bij intensief gebruik 2 tot 3x per jaar.
De onderhoudsolie gebruikt u door de vloer eerst te reinigen met de parketreiniger. Vervolgens op kleinere oppervlakten de olie dun en gelijkmatig met een doek in de richting van de houtnerf aanbrengen. Bij grotere oppervlakten kunt u dit ook doen met een polijstmachine.

U heeft 1 liter onderhoudsolie nodig voor ongeveer 70 tot 100m2 vloeroppervlakte. Na het aanbrengen van de onderhoudsolie moet u de vloer 6 tot 12 uur laten drogen voordat u deze weer kunt betreden.

Alles voor het schoonmaken en onderhoud van uw houten vloer bij Parketwinkel Zevenaar

Parketwinkel Zevenaar heeft alle onderhoudsproducten in huis die u nodig heeft. Heeft u een product nodig dat niet vermeld staat? Neem gerust even contact op. Ook als u twijfelt over het gebruik van uw onderhoudsproducten.

Naast producten voor parketvloeren hebben wij ook onderhoudsproducten in huis voor PVC-vloeren (Enfloor en Floorlife) en laminaatvloeren (Floorlife en Quickstep).

Kom naar onze showroom aan de Voltastraat in Zevenaar voor het afhalen van uw onderhoudsproducten of voor onderhoudsadvies.

U kunt ook bij ons terecht voor: