Skip to main content

Houten vloer op vloerverwarming laten leggen

U wilt graag een mooie houten vloer met vloerverwarming, maar kan dat wel?
Vloerverwarming én een houten vloer kan goed. Parketwinkel Zevenaar helpt bij de keuze van de juiste vloer. Kom gerust langs en laat u goed adviseren.

In onze showroom hebben we een ruim assortiment vloeren die geschikt zijn voor verwerking op vloerverwarming.

Offerte aanvragen

Waarom juíst kiezen voor een houten vloer bij vloerverwarming?

Vloerverwarming – vooral in de woonkamer – is erg populair. Het merendeel van de nieuwbouwwoningen heeft vloerverwarming. Ook met vloerverwarming kunt u genieten van een mooie houten parketvloer. Niet alleen de vloerverwarming zelf heeft verschillende voordelen, ook een houten vloer versterkt het comfort van vloerverwarming.

Enkele voordelen van vloerverwarming ten opzichte van radiatoren:

 • verwarming vindt plaats via een groter oppervlakte
 • de warmte komt van onderaf, doordat de warme lucht opstijgt wordt de kamer egaler verwarmd
 • vloerverwarming is comfortabeler, u heeft geen stralingswarmte zoals bij een radiator
 • er zitten geen radiatoren in de weg
 • vloerverwarming is veiliger, kinderen kunnen zich niet branden aan een hete radiator

Genoeg voordelen van vloerverwarming dus. Maar wist u dat een houten vloer er juist voor zorgt dat u nog meer voordelen beleeft aan vloerverwarming?

De voordelen van een houten vloer bij vloerverwarming

✔ Een houten vloer zorgt voor gelijkmatige warmteafgifte

Daar waar tegels en PVC bijvoorbeeld heel lokaal de warmte doorgeven, zorgt de houten vloer ervoor dat de warmteafgifte goed verspreid wordt over de hele ruimte.

✔ Een houten vloer houdt de binnentemperatuur constant

Doordat de houten vloer de temperatuur gelijkmatiger afgeeft blijft de temperatuur ook constanter. Zo slaat de thermostaat minder snel aan en uit en zijn er minder wisselingen in temperatuur in de ruimte.

✔ Efficiënte verwarming met houten vloer

Een houten vloer is niet koud van zichzelf en koelt dus ook niet snel af. In combinatie met de gelijkmatige warmteafgifte kan de thermostaat prima op de gewenste temperatuur blijven staan. Dag en nacht. Dat is veel efficiënter dan steeds opnieuw verwarmen. Dat kost meer energie.

Kortom, een houten vloer bij vloerverwarming is aan te bevelen. Maar dan is het wel belangrijk dat de gekozen vloer goed geschikt is voor vloerverwarming en deze juist is gelegd.

houten vloer op vloerverwarming

Warmtegeleiding van de vloerverwarming met houten vloer

Kies je voor een houten vloer bij vloerverwarming is het belangrijk dat de juiste plank gekozen worden in combinatie met een goede legwijze.

De effectiviteit van de vloerverwarming is afhankelijk van de geleiding van de vloer. Traditionele houten vloeren (zoals massieve vloeren) kunnen niet voldoende warmte geleiden, waardoor de verwarming niet goed werkt. Bij vloerverwarming is juist een dunne vloer het meest efficiënt. Massieve vloeren zijn vaak al gauw 2 centimeter dik.

Voor vloerverwarming is er speciaal parket: houten planken die bestaan uit verschillende lagen. Deze planken hebben een multiplex onderlaag die de warmte goed geleidt en bevatten een mooie houten toplaag. Vaak van eiken. Zo heeft u een mooie houten vloer én kunt u deze combineren met vloerverwarming.

Ook PVC en plavuizen zijn verkrijgbaar met houtlook, maar zeg nou zelf… er gaat toch niets boven een mooie houten vloer?

Zwevende of gelijmde houten vloer met vloerverwarming

Een vloer kan zowel zwevend als verlijmd gelegd worden. Wij adviseren u de vloer verlijmd te laten leggen als u vloerverwarming heeft. Een verlijmde vloer heeft de volgende voordelen:

✔ Een verlijmde vloer geeft de beste warmtegeleiding
✔ Een verlijmde vloer werkt minder dan een zwevende vloer
✔ Een verlijmde vloer voelt stabieler aan
✔ Een verlijmde vloer isoleert loopgeluid beter, doordat er geen ruimte zit tussen de vloer en de ondervloer

Soms kan het verlijmd leggen van de vloer niet. Bijvoorbeeld in een appartement, waarbij u verplicht bent een geluidreducerende ondervloer te leggen. Ook als u weet dat de vloer binnen een korte tijd verhuisd moet worden, is het zwevend leggen van de vloer gewenst.

Bij het zwevend leggen van de houten vloer is de ondervloer heel belangrijk. Een verlijmde vloer geleidt de warmte het beste. Kies je toch voor een zwevende vloer, dan is een ondervloer noodzakelijk. Deze ondervloer moet zorgen voor een goede thermische geleiding.

Het ideale klimaat voor de houten vloer bij vloerverwarming

Een goede luchtvochtigheid is heel belangrijk voor uw houten vloer. Ook voor uzelf trouwens. Een goede luchtvochtigheid zit tussen de 40 en 65%.  Idealiter tussen de 55 en 65%.
Hout is een natuurproduct en wisselt luchtvochtigheid uit met de ruimte om zich heen.

Is de lucht droog, door bijvoorbeeld langdurige verwarming in de winter en weinig ventilatie, dan kan ook de vloer uitdrogen. Dit heeft tot gevolg dat de vloer bij een te lage luchtvochtigheid kan krimpen. En krimpt de vloer, dan kunnen naden zichtbaar worden.

Krijgt de vloer in de zomer weer meer vocht, dan zet de houten vloer uit. Is de vloer niet verlijmd, dan kan het voorkomen dat de vloer loskomt van de ondervloer.

Naast luchtvochtigheid is ook de temperatuur van invloed op de werking van de vloer. De temperatuur boven de dekvloer kan het beste onder de 28 graden blijven om de conditie van de vloer goed te houden. 20 graden is de ideale temperatuur voor uw houten vloer.

Schoonmaken en onderhoud van uw houten vloer met vloerverwarming

Voor uw houten vloer met vloerverwarming kunt u prima dezelfde producten gebruiken voor de bescherming en reiniging van uw vloer dan wanneer u geen vloerverwarming heeft.

Wel is de vloer bij vloerverwarming meer onderhevig aan wisselingen in temperatuur en vochtigheid. Daarom is het goed het klimaat van de houten vloer in de gaten te houden. Zorg voor een niet te hoge of lage luchtvochtigheid en een watertemperatuur in het circuit van maximaal 40 graden.

Het meten van de conditie van uw houten vloer bij vloerverwarming

Met een speciaal apparaatje, de Fidbox, wordt de conditie van uw vloer vanuit de vloer zelf gemeten. Dit kleine apparaatje dat we in uw vloer maken, geeft 5 jaar lang de luchtvochtigheid en temperatuur van de vloer door naar een app die u op uw telefoon kunt zetten. Zo kunt u altijd zien of het binnenklimaat goed is voor uw vloer, of dat er aanpassingen nodig zijn. Zoals het plaatsen van een luchtbevochtiger.

Ook kan het apparaatje de historische gegevens vrijgeven als er zich in de toekomst toch iets is met uw vloer. Dat helpt de juiste actie te nemen om het op te lossen.

Vloerverwarming, houtkeuze en de keuze voor een gelakte of geoliede houten vloer

Voor de afwerking van de houten vloer maakt het niet uit of het een houten vloer is met vloerverwarming of zonder vloerverwarming. U kunt dus gerust kiezen voor de afwerking die u maar wilt. Of dit nou olie, lak of wax betreft.

Tegenwoordig is het overgrote deel van de houten vloeren van eikenhout. Maar mocht u vloerverwarming hebben en graag een andere houtsoort willen, dan is dat meestal ook mogelijk. Zo kunt u prima kiezen voor een merbau of afzelia vloer. Een robijn of maple vloer raden we af, in verband met mindere warmtedoorgifte van deze houtsoorten.

Ook een tapis vloer is prima mogelijk. Daarbij wordt de onderlaag verlijmd aan de cementdekvloer om vervolgens de vloerdelen daarop vast te spijkeren.

Bent u benieuwd naar de mogelijke houtsoorten, kleuren en afwerkingen? Kom gerust langs in onze showroom voor advies en voorbeelden.

houten vloer op vloerverwarming

Kosten van een houten vloer bij vloerverwarming

De kosten van een parketvloer bij vloerverwarming zijn ongeveer gelijk aan die van een parketvloer die niet speciaal is voor vloerverwarming.

Ook de kosten voor een verlijmde vloer of zwevende vloer verschillen niet veel. Bij een verlijmde vloer is er een speciale lijm nodig die de warmte goed doorgeeft. Het leggen van een verlijmde vloer kost meer legtijd. Daarentegen heeft u bij een zwevende vloer een warmte geleidende ondervloer nodig.

De totale kosten van uw houten vloer zijn afhankelijk van verschillende factoren:

 • de houtsoort
 • het oppervlakte
 • het verlijmd of zwevend leggen
 • het gewenste legpatroon
 • de gekozen afwerking
 • de keuze voor eikenhout of een andere houtsoort

Wilt u een prijsopgave? Maak meteen een afspraak via 0316 – 342 974, kom naar de winkel of mail naar: info@parketwinkel-zevenaar.nl.

Waarom een houten vloer van Parketwinkel Zevenaar?

U kiest voor Parketwinkel Zevenaar als u jarenlang plezier wilt hebben van uw houten vloer.

✔ Parketwinkel Zevenaar is specialist in houten vloeren met vloerverwarming

Parketwinkel Zevenaar staat in nauw contact met fabrikanten die veel hebben gedaan aan productontwikkeling en onderzoek rondom parket met vloerverwarming. Ook hebben wij inmiddels al vele jaren ervaring met houten vloeren en vloerverwarming. Bij ons kunt u dus het beste advies verwachten. Dit helpt u de juiste keuze te maken, zodat u jarenlang kunt genieten van een mooie, comfortabele en kwalitatief hoogwaardige vloer.

✔ Wij staan altijd voor u klaar, ook als uw vloer al gelegd is

Kiezen voor Parketwinkel Zevenaar is kiezen voor jarenlang de beste kwaliteit vloer. U kunt altijd bij ons terecht met vragen over uw vloer, onderhoudsadvies en -middelen, een grote onderhoudsbeurt of renovatie. Wij garanderen u kwaliteit.

✔ Het leggen van de houten vloer gebeurt door eigen professionals

Het leggen van uw nieuwe houten vloer wordt door vakmannen gedaan. De parketteurs van Parketwinkel Zevenaar leveren gegarandeerd het beste resultaat.

✔ De beste kwaliteit van Nederlands fabricaat

Onze houten vloeren zijn allemaal van Nederlands fabricaat. Daardoor krijgt u een houten vloer van de allerbeste kwaliteit

Bestel uw houten vloer bij Parketwinkel Zevenaar

Wilt u in uw woning parket met vloerverwarming laten leggen? Kom dan gerust naar onze showroom en bekijk alle mogelijkheden. Parketwinkel Zevenaar is al ruim 15 jaar dé parketwinkel in de regio Zevenaar, Arnhem en de Achterhoek, met uitgebreide ervaring op het gebied van vloerverwarming.

Kom naar onze showroom voor meer informatie. U kunt ook een afspraak maken via 0316 – 342 974 of een mail te sturen naar: info@parketwinkel-zevenaar.nl.

Wilt u zich alvast online verder oriënteren? Wij stellen in samenwerking met Parketfabriek Lieverdink rondom dit thema diverse brochures beschikbaar.