Skip to main content

Parket patronen maken hét verschil!

Het parket patroon dat u kiest voor uw houten vloer is van grote invloed op de uitstraling van de vloer. Parketwinkel Zevenaar kan uw parket in de meest uiteenlopende en creatieve parketpatronen leggen.

We geven u graag een impressie van de verschillende mogelijkheden. U kunt ook de patronen komen bekijken in onze showroom. Wij voorzien u graag van advies.

Offerte aanvragen Voorbeelden bekijken

Parket patronen: de meest gekozen patronen

De volgende patronen zijn heel populair en worden het meeste gelegd:

Parket patronen met stroken

Het stroken parket patroon is het meest gekozen.
Dit patroon wordt veel gekozen omdat dit patroon het meest ‘clean’ is. Het patroon is heel rustig en trekt geen aandacht naar zich toe. Daardoor blijft de ruimte sereen aanvoelen.

Er zijn enkele variaties in de stroken patronen:

  • Wildverband stroken
  • Brede of smalle stroken
  • Stroken brede en smalle planken afgewisseld
  • De stroken in de lengte of breedte gelegd

Wildverband stroken

Stroken vloeren worden vaak in wildverband gelegd. Dat houdt in dat de planken verschillende lengtes hebben en deze zo gelegd worden dat de planken vloeiend in elkaar overlopen.

Brede of smalle stroken

Het parket is in verschillende breedtes en lengtes te verkrijgen. Brede planken zijn veelgevraagd omdat deze de rust van een strokenpatroon onderstrepen. (Maar let op: bij een houten vloer op vloerverwarming mogen de planken niet té breed zijn.) Smalle planken komen goed tot hun recht in kleine ruimtes, zoals bijvoorbeeld in een hal of keuken. Optisch kan een smalle plank dan juist voor een ruimtelijker gevoel zorgen.

Parket patroon met brede en smalle planken afgewisseld

Stroken kunnen ook gelegd worden met verschillende breedtes van de planken. Bijvoorbeeld een brede baan afgewisseld met een smalle baan. De strakke look van de vloer blijft zo behouden, maar het is net wat speelser dan een wildverband

Kiezen voor stroken in de lengte of breedte

De keuze of u de stroken in de lengte of breedte laat leggen kan optisch de ruimte breder of langer laten lijken. Meestal wordt er voor gekozen de parketvloer naar de belangrijkste lichtbron te leggen.

Heeft u een lange woonkamer, dan zorgt parket in de lengte ervoor dat de lengte onderstreept wordt.

Heeft u juist een ruimte die u optisch breder wilt laten lijken? Kies van voor stroken in de breedte in plaats van in de lengte.

Ook diagonaal leggen is een optie. Hierdoor kan een ruimte in zijn geheel groter lijken. Deze optie wordt een stuk minder toegepast dan de stroken in de lengte of breedte leggen.

Visgraat parket patronen

Visgraat parket is volop in opmars. Het visgraat patroon ontstaat doordat de houten planken allemaal even lang en breed zijn en deze tegen elkaar worden gelegd. Zo ontstaat er een soort vlechtpatroon.

Het visgraat patroon is zo populair omdat het geassocieerd wordt met een luxere uitstraling. Het patroon is heel consequent, waardoor de vloer nog steeds rustig oogt.

Enkele of dubbele visgraat

Een enkele visgraat is de visgraat die we het meeste zien. Kiest u voor een wat grotere en bredere plank, dan is de enkele visgraat (ook wel de normale visgraat) heel mooi.

Bij kleinere en smallere planken wordt soms ook gekozen voor een dubbele visgraat patroon. Daarbij worden steeds 2 planken samengevoegd.

Hongaarse punt patronen

Hongaarse punt patroon 45 graden

Het Hongaarse puntpatroon met 45 graden wordt het meest gekozen. Planken zijn in 45 graden afgezaagd, waardoor een punt van 90 graden ontstaat.
Deze Hongaarse punt wordt veel gekozen in kleinere ruimtes. Door de relatief scherpe punt komt het patroon goed tot zijn recht in smallere oppervlakten.

Hongaarse punt patroon 60 graden

Een Hongaarse punt met planken die gezaagd zijn in 60 graden is veel breder van patroon dan de Hongaarse punt van 45 graden. Dit zorgt voor een rustiger effect.


Andere variaties in parket patronen

De stroken, visgraat en Hongaarse punt zijn momenteel de meest voorkomende patronen. Maar er zijn ook andere patronen die ook zeker mooi in uw interieur kunnen staan.

Bijvoorbeeld:

Dit is slechts een greep uit het aantal parketpatronen die mogelijk zijn. Wilt u een patroon dat hier niet benoemd is? Neem gerust contact met ons op, wij kunnen ieder patroon voor u leveren en leggen.


Parket patronen afwerken met banden en biezen

U kunt ervoor kiezen het patroon ‘door te leggen’ tot aan de muur, of de vloer af te kaderen met een band en bies. Vooral bij vloeren met een klassieke uitstraling wordt regelmatig gekozen voor een band en bies. De rand die zo ontstaat wordt ook wel de sluitrand genoemd.

De band is de buitenste rand, een strook rondom de vloer. Voor de band houden we een strook aan die zo breed is als een enkele plank. Ook de houtsoort is vaak hetzelfde als de rest van de vloer. De legwijze kan variëren. Meestal wordt er een strook gelegd in de lengte van de muur. Maar er kan ook gekozen worden voor houten stroken die juist haaks op de muur staan (een staande sluitrand).

De bies is een stuk hout van ongeveer 1 centimeter. Deze bies is meestal zwart, maar kan ook een andere kleur hebben. De bies zorgt voor een extra omkadering van de parketvloer. Vooral in huizen met een klassieke uitstraling wordt deze veel toegepast.

Bij uw keuze voor een sluitrand zijn er dus meerdere opties:

Kosten verschillende parket patronen

Het parketpatroon dat u kiest is van invloed op de prijs van zowel het parket als het leggen van het parket.

Een strokenpatroon is het goedkoopste patroon. Houten vloerplanken kunnen variëren in lengte en ook het leggen van dit patroon is het eenvoudigst.

Kiest u voor een visgraat of Hongaarse punt, dan zijn houten planken nodig van dezelfde lengte. Daardoor is er bij het vervaardigen van dit parket meer ‘snijafval’ en is het parket iets duurder. Ook tijdens het leggen vraagt dit patroon meer zaagwerk dan het strokenpatroon.

Kiest u voor ingewikkelder patronen, dan is niet alleen het vervaardigen bewerkelijker, maar kost ook het leggen meer tijd.

Bent u benieuwd naar wat een bepaald patroon parketvloer u gaat kosten? Maak dan een afspraak via 0316 – 342 974 of mail naar: info@parketwinkel-zevenaar.nl. Natuurlijk bent u ook van harte welkom in onze winkel.

Waarom een houten vloer met patroon van Parketwinkel Zevenaar?

Parketwinkel Zevenaar is dé specialist in de regio Zevenaar, Arnhem en de Achterhoek voor het leggen van parket in allerlei patronen.

✔ Patronen worden gelegd door vakmannen die in dienst zijn van Parketwinkel Zevenaar
Parketwinkel Zevenaar heeft eigen parketteurs in dienst. Zij hebben – naast met de populairste patronen – ook uitgebreide ervaring met de meest ingewikkelde parket patronen. Zo krijgt u gegarandeerd een strak resultaat.

✔ Parketwinkel Zevenaar levert maatwerk
Wilt u een specifiek patroon of heeft u andere specifieke wensen? Wij kunnen alle patronen voor u leveren door nauw contact met de beste Nederlandse leveranciers. En uiteraard leggen we de patroonvloer ook voor u.

✔ Wij geven u een impressie van uw gekozen parket patroon
Als u dat wenst kunnen wij in samenwerking met Parketfabriek Lieverdink vrijwel elke houtsoort in vrijwel ieder patroon voor u zichtbaar maken. Dat kan in een voorbeeldinterieur, maar ook aan de hand van een foto van uw eigen interieur. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

Bestel uw houten vloer bij Parketwinkel Zevenaar

Wilt u graag een parketvloer, maar kunt u moeilijk een keuze maken? Kom gerust naar onze showroom voor advies. U kunt ook een afspraak maken, dan weet u zeker dat we alle tijd voor u hebben, om uw wensen verder uit te werken. Voor een afspraak kunt u bellen naar 0316 – 342 974 of een mail sturen naar info@parketwinkel-zevenaar.nl.

Weet u al welke vloer u wilt met welk patroon? Ook dan kunt u in onze winkel terecht of een afspraak maken. U ontvangt daarna zo spoedig mogelijk een offerte.